Galerie Peter Leen   homepage                                                                                                                                                   terug naar de kunstenaars

 

Jia Zhao

geboren in Chengdu, China

 

 

          

'Soloist III en IV'

olieverf en inkt op Japans rijstpapier,  2011

 

 

'Nocturne I'

olieverf op linnen,  80 x 60 cm,  2011

 

 

'Nocturne II'

olieverf op linnen,  80 x 60 cm,  2011

 

 

'Soloist I'

olieverf op linnen,  60 x 40 cm,  2011

 

 

'Soloist II'

olieverf op linnen,  60 x 40 cm,  2011

 

 

 

                            

 

'Spring Dance  I t/m IV'

olieverf op linnen,  30 x 24 cm,  2011

 

 

Werken van Jia Zhao uit de expositie van 2010

 

'Map of Heart'

aquarel op papier,  40 x 50 cm

 

 

'Song of the earth no. II'

aquarel op papier,  70 x 70 cm,  2010

 

 

              

aquarel op papier,  uit de serie 'Primavera'

 

 

aquarel op papier,  50 x 40 cm,  2010

 

 

'Song of earth no. O'

aquarel op papier,  65 x 80 cm,  2010

 

 

'Song of earth no. I',

aquarel op papier,  70 x 50 cm,  2010

 

 

Jia Zhao

Geboren in Chengdu, een van de oudste steden in China groeide ik op bij mijn grootouders voor wie dingen zoals de kaligrafie absoluut onmisbaar waren als de opvoeding van het kind. De geur van de Chinese inkt is mijn allereerste herinnering van het schilderen. De Chinese poëzie die mijn grootvader af en toe voorlas waren mijn allereerste landschappen.

Qua techniek werd ik ooit getraind voor de traditionele Chinese schilderkunst (Gongbi-stijl) en voor de toelating van de kunstacademie en bouwkunst, maar uiteindelijk besloot ik de exacte wetenschap te studeren. Na mijn universitaire opleiding in Shanghai ben ik in Japan gaan studeren. Met het voltooide Master of Science in Japan (Endocrinologie) kwam ik naar Nederland waar ik bij de universiteit Utrecht in december 2000 mijn wetenschappelijke Dr. titel (PhD) kreeg op het gebied van de Reproductive Medicines. Dat vormt de basis voor mijn functies bij Organon en nu bij Yakult Europe.

Door al die jaren heen was de wens nooit bij mij weg gegaan: ik wil schilderen. Vanwege persoonlijke veranderingen besloot ik in 2001, na de toelating, de avondopleiding op de Rietveld Academie in Amsterdam te volgen. Sinds die tijd ben ik nooit meer gestopt met het schilderen. Ik volgde ook een vervolg masterclass Artless die door o.a. een aantal docenten van Rietveld georganiseerd wordt waar we verschillende kunst onderwerpen van tijd tot tijd met elkaar besproken.

Het schilderen/tekenen is voor mij een meditatief proces en vraagt de absolute concentratie om de dynamiek tot uitdrukking te brengen. Voor mijn werk is de krachtige en geconcentreerde ‘oriëntale lijn’ van essentieel belang; ze moeten op een betekenisvolle manier het lege, het volle en alles ertussen definiëren. Ik probeer werk te maken die voor menselijke ogen herkenbare elementen bevat, waarbij de abstractie dan het essentiële ritme zal accentueren. “Wat is muziek?” vroeg de beroemde dirigent Celibidache tijdens een interview aan de presentator. Melodie, composities…waren de pogingen van de presentator om een antwoord te formuleren. “U! U bent de muziek”, gaf Celibidache het antwoord aan het einde. Ik voel ook dat de inspiraties in feite eindloos zijn en het is heel spannend dat ze ook altijd meegaan met de tijd.

 

 

prijzen en beschikbaarheid op aanvraag:   info@galeriepeterleen.nl

 

Galerie Peter Leen   homepage                                                                                                             terug naar de kunstenaars