Galerie Peter Leen  homepage                                                                                                                   terug naar de kunstenaars


Foudgumse School

Academie voor Figuratieve Kunst sinds 2010

 

Opgericht door kunstenaar Peter B van Houten samen met zijn echtgenote Dinie Goedhart te Foudgum, een klein dorp boven Dokkum gelegen.

Centraal in de opleiding staat het aanscherpen en verfijnen van het waarnemend vermogen.
Niet alleen wat betreft het onderwerp, maar ook in compositie, perspectief, kleur, anatomie en materiaalgebruik. Waar het om gaat is het waarnemend vermogen te vertalen naar het beeldend vermogen.Van de vakstudenten wordt al een zekere kennis en bekwaamheid verwacht en uiteraard de nodige gedrevenheid. Ieder kan een individuele begeleiding en een persoonlijke benadering verwachten. Voor toelating gelden strenge eisen en per studiejaar wordt bekeken of de student de studie kan voortzetten.

 

Meteen ‘ja’ zei ik toen Peter en Dinie mij in 2010 vroegen om mee te doen. Meedoen houdt voor mij in dat ik eens per jaar college geef (prachtige uitdrukking overigens) aan de Academie Foudgumse School. Een uiteenzetting over het reilen en zeilen van een galerie en de samenwerking daarmee als kunstenaar.


Er is veel veranderd in galerieland sinds de crisis. Die verandering had zich echter in de jaren daarvoor al ingezet. Openingen worden niet meer bezocht, niet meer met de getale zoals we dat gewend waren. Tijdens de openingstijden komen er nog nauwelijks geïnteresseerden zich melden. De galeriebezoeker zoals we die jaren gekend hebben is verdwenen. Kopers zijn passanten geworden, toevallige voorbijgangers. En daar kunnen de galerie mét de kunstenaars niet van bestaan.


Een doemscenario voor de zojuist beginnende, net afstuderende kunstenaars?
“Ja”, wanneer je blijft vasthouden aan de oude manier van presenteren en manifesteren. “Nee”, wanneer je ondernemend genoeg bent. Sluit je aan bij de juiste galeries, zij die wel uit hun veilige schulp gekropen zijn. Galeries die stil blijven zitten redden het niet meer. Internet is een grote speler geworden. Zorg ervoor dat je gezien wordt op het Net, werk samen en zit elkaar niet in het vaarwater.


Een jaarlijkse presentatie in de vorm van een tentoonstelling met een begeleidende catalogus is voor kunstliefhebbers heel fijn. Hier kan men zelf nieuwe talenten ontdekken. Zien wie er al een eigen handschrift heeft, wie onderscheidend is. Kwaliteit is gelukkig weer belangrijk. De tijd van aanklooien is voorbij, niet alles wordt meer als kunst geaccepteerd. Laat zien dat je werk uit je hart komt. Zorg dat je goed werk aflevert.

Dat laatste spreekt natuurlijk voor zich, daar zorgt de opleiding aan de Foudgumse School wel voor!

 

 ‘Zelfportret’

olieverf op paneel, 20 x 20 cm, 2013

 

 

Peter B van Houten uit de serie  ‘Heiligen in beweging'

olieverf op linnen, 200 x 140 cm

 

Cees Booij  -  ‘Spiegeling'

olieverf op linnen, 130 x 130 cm

 

Marcel Duran  -  ‘In de serre'

olieverf op linnen, 150 x 85 cm

 

Yteke van der Wal, 'Finish'

olieverf op paneel, 60 x 40 cm

verkocht

 

Melda Wibawa, 'Rain on me I'

olieverf op linnen, 60 x 60 cm

 

 

Prijzen en beschikbaarheid, mailt u naar: info@galeriepeterleen.nl

Meer informatie vindt u op de site van De Foudgumse school www.defoudgumseschool.nl

Of stuur een mail naar mail@defoudgumseschool.nl

 

 

Galerie Peter Leen  homepage                                                               terug naar boven                                                               terug naar de kunstenaars