Galerie Peter Leen homepage                                                                                                                                                                 terug naar de kunstenaars

 

 

Beate Emanuel

 

  

     

              

 

 

Een combinatie van foto’s van een model met de structuren van de schilderijen van de kunstenaar.

In een genummerde oplage van zeven stuks gedrukt op aluminium dibond.

 

'Nude II'

digital Art op dibond
100 x 100 cm

 

    

'Nude'  en  'Nude I'

digital Art op dibond
100 x 150 cm  /  100 x 100 cm

 

 

“Ik zoek naar een gespannen stilte.
Mijn werken ontstaan al doende, zij groeien langzaam uit een voortdurende wisselwerking
tussen schilderen en beoordelen.

Bij dit proces probeer ik me steeds meer te beperken tot het minimale.‘’

 

 

'Grey Flower

gemengde techniek op linnen

120 x 120 cm

 

'Leaves'

gemengde techniek op linnen

120 x 120 cm

 

'Earth II'

gemengde techniek op linnen

120 x 120 cm

 

'Memories'

gemengde techniek op linnen

120 x 120 cm

 

'Trees'

gemengde techniek op linnen

160 x 160 cm

 

prijzen en beschikbaarheid op aanvraag: info@galeriepeterleen.nl

 

 

              

     Beate Emanuel 

 

Sinds 1993 concentreert Beate zich op haar echte passie: het schilderen op doek. In de periode daarvoor heeft ze een creatieve basisopleiding gevolgd aan de modeacademie in Düsseldorf. Na deze studie, in 1998, begon ze haar loopbaan als modeontwerpster in het Verre Oosten. Gedurende twaalf jaar bracht zij een groot deel van haar tijd door in Azië. Deze belangrijke periode in haar leven heeft dan ook grote invloed op haar huidige werk. Haar schilderijen herinneren aan Zen-tuinen: duidelijke vormen staan naast elkaar, apart zichtbaar maar integreert in het geheel. Het gaat om het detail, om tussentinten, bedekt en teruggenomen. Gegroeide lagen, contrasten, onderbrekingen. Geschreven teksten, sporen, tekens van aanwezigheid, een handschrift, intuïtieve letters. Zo ontstaat het verstilde karakter van haar doeken.

Beate streeft naar eenvoud. Zowel in vorm als in kleurgebruik. Zij hanteert hierbij gemengde technieken. Vooral de combinaties van acryl met papier en zand zijn terug te vinden in haar werk. De verf is bedachtzaam in vele lagen opgebracht. Handgeschept papier bedekt haar linnen. Het papier heeft eigen structuren, ieder blad is uniek en vertelt de historie van zijn afkomst. In haar werk gaat het om het omzetten van chaotisch gegroeide vormen van de natuur in een harmonisch geheel. Een spel van controle en toeval. Hierbij is weghalen belangrijker dan toevoegen. Beate schildert niet alleen met verf maar met papier, met diens eigenschappen en eigenheden. Op zoek naar verrassing en uitdaging. Zij volgt de structuren en scheurt de opgebouwde lagen deels weer af waardoor de oppervlaktes soms verweerd, open en ruw lijken.

“Ik wil harmonie creëren in mijn doeken, tegenstrijdigheden laten zien en accepteren, maar de spanning van contrasten vermijden door een balans te vinden in de compositie. Zo ontstaan rustige spanningen, harmonische dissonanten, ruwe harmonieën en andere paradoxen”.

Hierbij speelt ook licht een belangrijke rol. Contrasten van licht en donker, lichtreflecties en licht in de kleuren en oppervlaktes zonder zichtbare lichtbron zijn typerend in haar werk.
In haar nieuwe werk combineert Beate papyrus met zand en acryl. Boomschors en plantenstructuren dienen als inspiratie. Ook hier is zij terughoudend in het kleurgebruik.

Galerie Peter Leen homepage                                                                                                                                                                terug naar de kunstenaars