Galerie Peter Leen homepage terug naar de kunstenaars
Anton Martineau
schilder, graficus, beeldhouwer, dichter
Geboren in 1926 te Amsterdam als zoon van een huisschilder.
Hij overleed in maart 2017 op 91-jarige leeftijd.
Martineau was docent voor schilderkunst aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam (1978 - 1988).
Ook was hij docent aan de Vrije Academie in Den Haag (1969) en gastdocent aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam.
foto: Het Parool |
gemengde techniek op papier, 100 x 70 cm |
'Velazquez'
pastel 1990-1995, 70 x 50 cm
'Klein geheim teken'
aquarel en pastel uit 1975, 35 x 45 cm
gemengde techniek op papier uit 1991, 120 x 80 cm
'Figuur'
gemengde techniek op papier uit 1999, 65 x 50 cm
'Vrouw' gemengde techniek op papier uit 1985, 100 x 70 cm |
|
'Liefde'
houtskool, gemengde techniek uit 1994, 48 x 64 cm
'Figuur'
houtskool, gemengde techniek uit 1980, 65 x 50 cm
Anton Martineau groeide op in de omgeving van de Wallen in Amsterdam en leerde in zijn jeugd van zijn vader, die huisschilder was, simpele decoraties te vervaardigen zoals plant- en diervormen voor versiering en reclame. Als kunstschilder is hij naar eigen zeggen autodidact. Zijn vader had niet veel op met de kunst en kunstenaars maar zijn moeder stimuleerde hem in zijn ambities.
Parijs en Amsterdam
Schilderstijl Zijn oeuvre bestaat uit schilderijen, tekeningen en grafiek in een sterk expressionistische figuratieve stijl. In zijn werk speelt de spontane tekenkunst een belangrijke rol. Onderwerpen zijn, op de eerste plaats: de mens, dansende paren, tango, erotiek, dramatiek van de liefde en de dood, vreugde en angst, absurde portretten en stillevens. Vrouwen en het vrouwelijke domineren het mannelijke in zijn emotioneel geladen werk. Tegen de beklemming van de opvoeding in schildert hij het verrukkelijke, het losbandige, het bevrijdende. Zijn lyrische stijl werd soms gerekend tot de internationale nieuwe figuratie maar vertoont ook verwantschap met het expressionisme van Cobra en Lucebert. Hij was dan ook bevriend met Karel Appel, Corneille en de dichter Gerrit Kouwenaar en met Jan Sierhuis, die hem ooit aanraadde minder seksueel expliciet werk te maken om zo meer te kunnen verkopen. Martineau wees deze suggestie van de hand omdat hij vooral zijn eigen gevoel wil volgen waarin bijvoorbeeld een eenzame naakte mens op bed iets heel ontroerends heeft.
Martineau ontwierp twee keer monumentale beelden voor de openbare ruimte in de Bijlmermeer. In 1975 kwam er 'De Bijlmerman' bij metrostation Ganzenhoef. Bij een stadsvernieuwing raakte het zoek. De kunstenaar kreeg het verzoek/een opdracht voor een nieuw werk: 'Kop met vier neuzen'. Lithografie Dichter Prijzen bron: Wikipedia |
Informatie over prijzen en/of beschikbaarheid van de kunstwerken: info@galeriepeterleen.nl
Galerie Peter Leen homepage terug naar de kunstenaars