SameSame Restaurant                                                                                                                                                             terug naar 'Kunstwerken uit Thailand'

 

 

Bronzen Boeddha Beelden

 

 

Boeddhabeelden

In tempels en bij mensen thuis staan veelal Boeddhabeelden in meditatie zit. Deze beelden zijn omgeven door kaarsen, wierook, bloemen en schaaltjes met offergaven.

Een gekregen Boeddha geeft geluk omdat het gebaar van het geven het beeld waarde toekent. Jezelf een Boeddhabeeld cadeau doen kan, onder voorwaarde dat de intentie goed is en het beeld behandeld wordt met eerbied en respect. Plaats het Boeddhabeeld met het gezicht naar de deur gericht en nooit op de grond.

In de meditatie zit raakt de Boeddha met de vingers van zijn rechterhand de aarde aan. Toen Boeddha bijna de verlichting bereikt had, probeerden kwade machten hem hiervan af te houden. Daarop raakte Boeddha met zijn rechterhand de aarde aan om deze als getuige op te roepen voor de waarheid van zijn woorden. Op dat moment werd de prins Siddhartha, 'Boeddha, de Verlichte'.

 

Chiang Saen Boeddhabeelden

De Chiang Saen stijl (tussen de 11e en 18e eeuw) werd beïnvloed door de stijlen van de Khmer, Sukhothai, India, Birma en Sri Lanka.

Oude Boeddhabeelden moeten volgens goed gebruik ontdaan worden van kwade invloeden. Daarom zijn de beelden in Tak (Noord-west Thailand) door de oude monnik in de tempel 'Wat Singkhon Wararam' ingezegend.

 

 

Zittende Boeddha

Chiang Saen stijl, 67 cm hoog

origineel brons beeld omstreeks 1930

Ingezegend in de tempel van Tak, Noord-West Thailand

beschikbaar in de galerie

 

 

Zittende Boeddha

Chiang Saen stijl, 40 cm hoog

origineel brons beeld omstreeks 1935

Ingezegend in de tempel van Tak, Noord-West Thailand

beschikbaar in de galerie

 

 

SameSame Restaurant                                                                                                                                                                                       terug naar 'Kunstwerken uit Thailand'