SameSame Restaurant                                                                                                                                                                                                                                        terug naar de homepage

 

Ban Chiang Potten

terracotta 2500 jaar voor Christus

 

         

 

Ban Chiang is een archeologische opgraving, eind jaren ’60 en begin jaren ‘70, gelegen in de Thaise provincie Udon Tharin.
Ban Chiang wordt beschouwd als de meest belangrijke prehistorische nederzetting die in Zuid-Oost Azie is gevonden.
De opgraving toont het vroegste bewijs van landbouw in de regio en van de fabricage en het gebruik van metaal. Het gebruik van deze potten dateert van 4000 tot 200 jaar voor Christus.
De opgraving is vooral bekend van de met prachtige geometrische figuren bekraste en beschilderde potten.

Een gast in ons restaurant SameSame vertelde mij dat haar broer, cultureel antropoloog, betrokken was bij de archeologische opgravingen in Udon Tharin te Thailand in de begin jaren ’70.
Wat toen blijkbaar nog kon maar nu bij de wet strikt verboden is, dat er een aantal van die potten meegenomen zijn naar Nederland. Niet per se voor zakelijk gewin maar meer als souvenir voor eigen verzameling.

Deze zijn altijd thuis bewaard gebleven. De archeoloog is later omgekomen bij een ongeluk in Afrika.
Omdat ik van huis uit een voorliefde heb voor keramiek en aardewerk was mijn interesse vanzelfsprekend.
Bij het live zien van de potten, die in een uitstekende conditie zijn, was ik zeer aangenaam verrast. Drie potten heb ik toegevoegd aan mijn eigen verzameling. Een drietal andere potten verkoop ik in de galerie.

Bovenstaande potten stammen uit de periode 2500 jaar vóór onze jaartelling.
Te koop bij Galerie Peter Leen.